Na današnji dan

Osoba koja danas ima najviše plemićkih titula – 1926.

Vojvotkinja od Albe prema Guinnessovoj knjizi rekorda posjeduje najviše priznatih plemićkih titula od svih osoba u današnjem svijetu.

Dana 28. ožujka 1926. godine rođena je vojvotkinja od Albe, imenom María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva. Rođena je u obiteljskoj palači Liria u Madridu, svega nekoliko stotina metara od madridskog kraljevskog dvora. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda ona posjeduje najviše plemićkih titula na svijetu, a naslijedila ih je od svojih predaka.

Vojvotkinja od Albe posjeduje 5 vojvodskih titula, 18 titula markize, 19 grofovskih titula, jednu titulu vikontese i jednu titulu barunice. Njena glavna titula – vojvotkinja od Albe de Tormes – jedna je od najuglednijih u španjolskoj povijesti. Naime, vojvode od Albe bili su nekoć među najmoćnijim aristokratima u Europi. Prvi vojvoda od Albe – Don García Álvarez de Toledo – živio je još u srednjem vijeku. Najpoznatiji od članova obitelji bio je 3. vojvoda od Albe – Don Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel – majordom, potkralj i vojskovođa kraljeva Karla V. i Filipa II. iz zlatnog doba Španjolske. Zloglasan je po tome što je krvavo gušio borbu Nizozemaca za samostalnošću od Španjoske.

Današnja vojvotkinja od Albe 18. je po redu osoba koja nosi tu uzvišenu titulu. Bogatstvo joj se procjenjuje i na nekoliko milijardi eura, no iznos je teško točno utvrditi. Posjeduje znatan broj povijesnih palača diljem Španjolske, slike Velazqueza i Goye, pisma koja je napisao Kristofor Kolumbo, prvo izdanje Don Quijotea te velika zemljišta.

Komentari