Na današnji dan

Osnovano sveučilište u Leidenu (1575.)

A graduation ceremony at Leiden University about 1650 *oil on canvas *71.5 × 59 cm *signed: HVB *1650 - 1660

Dana 8. veljače 1575. osnovano je sveučilište u Leidenu, najstarije i najznamenitije u cijeloj Nizozemskoj. Na tom su sveučilištu svojevremeno djelovali, između ostalih: Albert Einstein, René Descartes, Rembrandt, Hugo Grotius, Justus Lipsius, Baruch Spinoza, Heike Kamerlingh Onnes, Hendrik Antoon Lorentz, Johan Huizinga i Enrico Fermi. Čak 16 dobitnika Nobelove nagrade bilo je povezano sa sveučilištem u Leidenu.

Sveučilište u Leidenu utemeljio je princ Vilim Oranski, glavni vođa nizozemskog pokreta za oslobođenje od Habsburgovaca. Zanimljivo je da je to sveučilište osnovano prije nego je Nizozemska ostvarila nezavisnost. Primjerice, iste godine kad je osnovano sveučilište (1575.) vodile su se borbe između nizozemskih pobunjenika i španjolskih trupa kralja Filipa II. iz dinastije Habsburg.

Zanimljivo je da su sveučilište u Leidenu pohađala sva tri posljednja nizozemska vladara: kraljica Julijana, kraljica Beatrix i današnji kralj Vilim-Aleksandar (Willem-Alexander). Također, pohađao ga je cijeli niz nizozemskih premijera. Inače, Leiden se nalazi samo desetak kilometara od Haaga, i to u smjeru Amsterdama, a smatra ga se tzv. sveučilišnim gradom, slično Oxfordu i Cambridgeu.

Komentari