Na današnji dan

Osnovano sveučilište Harvard (1636.)

Dana 28. listopada 1636. godine osnovano je najstarije sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama. Isprva se nazivalo New College, a 1639. preimenovano je u Harvard College, po Johnu Harvardu, dobročinitelju koji je oporučno ostavio pola svog imetka za financiranje sveučilišta. U početku je bio vjersko učilište, ali se tijekom 18. stoljeća postupno sekularizirao.

Sveučilište Harvard nalazi se u gradu Cambridgeu (nazvanom po Cambridgeu u Engleskoj) u državi Massachusetts. Harvard je najstarija institucija visokog obrazovanja u SAD-u. Danas je to vodeća akademska institucija na svijetu po novčanom zaleđu, s 34,5 milijardi dolara. Zapošljava više od 4500 znanstvenih djelatnika, a ima više od 21000 studenata. Sveučilište održava jedan od najvećih knjižničnih sustava na svijetu sa 79 knjižnica i više od 18 milijuna knjiga.

Osam američkih predsjednika završilo je Harvard, a 130 nobelovaca studiralo je ili predavalo na njemu. Usto je 60-ak živućih dolarskih milijardera studiralo na Harvardu. Neki od najpoznatijih diplomanata i doktoranada uključuju Theodorea Roosevelta, Franklina D. Roosevelta, Hellen Keller, Johna F. Kennedyja, Billa Gatesa, Baracka Obamu i Marka Zuckerberga.


Komentari