Na današnji dan

Prvo stalno američko naselje izvan prvih 13 država (1788.)

Dana 7. travnja 1788. osnovano je prvo stalno američko naselje izvan izvornih 13 kolonija. Radilo se o važnom događaju za američko širenje na zapad, s obale Atlantskog oceana u unutrašnjost sjevernoameričkog kontinenta. Novoosnovano naselje nalazilo se na Sjeverozapadnom teritoriju, golemom području ustrojenom 1787. na području današnjih američkih saveznih država Ohio, Indiana, Illinois, Michigan, Wisconsin i Minnesota. Sjeverozapadni teritorij imao je površinu od oko 670.000 četvornih kilometara, što znači da je bio veći od Ukrajine.

Naselje koje su američki doseljenici osnovali dobilo je naziv Marietta, po tadašnjoj francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, supruzi kralja Luja XVI. Ime po francuskoj kraljici odabrali su Amerikanci zbog pomoći koju je Francuska pružila SAD-u tijekom Rata za nezavisnost (taj je rat završio samo pet godina ranije).

Naselje Marietta izgrađeno je na rijeci Ohio, važnoj prometnici u vremenu nepostojanja uređenih cesta. Naime, rijeka Ohio tekla je u velikoj dužini u načelnom smjeru s istoka na zapad, od podnožja Apalačkog gorja pa sve do utoka u Mississippi. Na taj je način predstavljala prirodnu prometnicu za širenje prema zapadu.

Poznata su imena svih 48 prvih osnivača Mariette (engl. forty-eight pioneers). Vođa im je bio general Rufus Putnam, koji je prethodno sudjelovao u Američkom ratu za nezavisnost. Grad Marietta postoji i danas, a nalazi se u u američkoj saveznoj državi Ohio, i to neposredno uz granicu sa Zapadnom Virginijom.


Komentari