Na današnji dan

Osnovano prvo ministarstvo obrazovanja u povijesti – 1773.

Glavnu ulogu u organiziranju ministarstva i čitavog poljskog obrazovnog sustava imao je cijenjeni katolički svećenik Hugo Kołłątaj. 

Dana 14. listopada 1773. godine osnovano je prvo ministarstvo obrazovanja u svjetskoj povijesti. Dogodilo se to u Poljskoj, što je dokaz da je nekada Istočna Europa znala biti ispred Zapada po naprednosti svojih institucija. Zapanjujuće je da je SAD dobio ministarstvo obrazovanja tek 1979. godine, punih 206 godina nakon Poljske!

Prvi čovjek na čelu novoosnovanog poljskog ministarstva obrazovanja bio je princ Michał Jerzy Poniatowski, katolički biskup i brat tadašnjeg poljskog kralja Stanisława Augusta Poniatowskog. Glavnu ulogu u organiziranju ministarstva i čitavog poljskog obrazovnog sustava imao je cijenjeni katolički svećenik Hugo Kołłątaj. On je bio svećenik naprednih prosvjetiteljskih pogleda i smatran je jednim od najvećih umova svoga vremena. Važna osoba u ministarstvu bio je i Pierre Samuel du Pont de Nemours, tajnik poljskog kralja, koji se onamo doselio iz Francuske. 

Poljsko ministarstvo obrazovanja raspolagalo je s oko 1.600 osnovnih škola i 74 srednje škole, a bilo je nadređeno dvama slavnim sveučilištima: Sveučilištu u Krakowu i Sveučilištu u Vilniusu. Treće veliko sveučilište, ono u Lavovu, Poljska je nažalost izgubila nakon njene prve podjele 1772. godine.


Komentari