Na današnji dan

Goebbels osnovao nacističko Ministarstvo propagande (1933.)

Dana 13.3.1933. godine osnovala je Hitlerova vlada novo ministarstvo u Berlinu. Nazvano je Ministarstvo narodnog prosvjećivanja i propagande (njem. Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda). Za ministra je postavljen dr. Joseph Goebbels. Visok status novog ministarstva odavala je i lokacija gdje mu je stavljeno sjedište – točno nasuprot Hitlerovoj kancelariji u Wilhelmstraße (ulici u kojoj je bila smještena njemačka vladina četvrt – moćni Regierungsviertel).

Jedna od prvih akcija novog ministarstva bilo je spaljivanje oko 20 000 knjiga židovskih i antinacističkih autora. Spaljivanje je upriličeno na Opernom trgu, tik do ulaza u poznato Berlinsko sveučilište. Između ostalih, spaljene su knjige Karla Marxa, ali i Thomasa Manna, Ericha Marie Remarquea i Heinricha Heinea.

Ministar propagande Joseph Goebbels bio je intelektualac i doktor filozofije. S Hitlerom je ostao do samog kraja u Führerbunkeru. Goebbels i njegova supruga Magda ubili su se dan nakon samoubojstva Hitlera i Eve Braun. Magda je prije toga dala ubiti svoje šestero djece otrovom. Zanimljivo je da je Magda prije braka s Goebbelsom bila udana za Günthera Quandta, milijunera čije je poslovno carstvo uključivalo kompanije BMW i VARTA.

Komentari