Na današnji dan

Osnovano Kalifornijsko sveučilište (1868.)

Dana 23. ožujka 1868. osnovano je Kalifornijsko sveučilište (engl. The University of California), koje danas predstavlja jedan od najuglednijih i najvećih sveučilišnih sustava u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu općenito.

Kalifornijsko sveučilište dobilo je svoj prvi kampus u gradiću Berkeleyju, smještenom nedaleko od San Francisca. Inače, Berkeley je ime dobio po anglo-irskom filozofu Georgeu Berkeleyju, koji je živio još u 17. i 18. stoljeću, a bio je ujedno i anglikanski biskup. Od poznatog otočića Alcatraza udaljen je Berkeley samo desetak kilometara zračnom linijom. Kalifornijsko sveučilište s vremenom se toliko proširilo da danas posjeduje 10 kampusa, a na njemu istodobno studira gotovo četvrt milijuna studenata.

Osim spomenutog kampusa u Berkeleyju, osobito znamenite sastavnice Kalifornijskog sveučilišta čine još i kampus u Los Angelesu (engl. University of California, Los Angeles – UCLA) i kampus u San Diegu (engl. University of California, San Diego). Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade bilo je tijekom povijesti povezano sa Kalifornijskim sveučilištem, po čemu ono prednjači u svijetu.

Komentari