Na današnji dan

Osnivanje američke južnjačke Konfederacije (1861.)

Američka južnjačka država poznata iz Građanskog rata osnovana je 4. veljače 1861. godine. Imala je naziv Konfederacija, ili točnije Konfederativne Američke Države (engl. Confederate States of America).

Osnovale su je američke savezne države koje su prethodnih mjeseci istupile iz SAD-a. Naime, južnjačke države počele su istupati iz SAD-a nakon što je na predsjedničkim izborima 1860. pobijedio Abraham Lincoln. Prva je istupila Južna Karolina, a za njom niz drugih robovlasničkih država. Ukupno je 11 država ušlo u sastav Konfederacije. Bile su to Južna Karolina, Sjeverna Karolina, Mississippi, Alabama, Georgia, Teksas, Virginia, Arkansas, Tennessee, Florida, Louisiana.

Zanimljivo je da je prvi glavni grad Konfederacije, u kojem je ona i proglašena, bio Montgomery u Alabami. Taj se grad nalazi na američkom dubokom jugu, a kasnije je u 20. stoljeću postao poznat po rasnim sukobima. Krajem svibnja 1861. glavni je grad prebačen u Richmond u Virginiji.

Za čelnog čovjeka Konfederacije, s titulom predsjednika, izabran je Jefferson Davis, podrijetlom iz Kentuckyja (sjevernjački predsjednik Abraham Lincoln također je bio iz Kentuckyja). Jefferson Davis bio je uglednog obrazovanja, naime završio je slavni West Point, a svojedobno je bio i ministar obrane SAD-a i senator.


Komentari