Na današnji dan

Osnovana velika indijska savezna država Madhya Pradesh – 1956.

Madhya Pradesh danas posjeduje najveće rezerve dijamanata u Indiji.

Prvog studenog 1956. godine provedena je u Indiji reorganizacija teritorija saveznih država, kojom je osnovana Madhya Pradesh kao najveća indijska savezna država. Površinom najvećom državom ostala je Madhya Pradesh zatim sve do 2000. godine, kad je od nje otkinut jugoistočni dio od kojeg je formirana nova država imena Chhattisgarh. Prije tog otkidanja teritorija imala je država Madhya Pradesh površinu od oko 443.000 četvornih kilometara, više od Japana ili Iraka.

Otkidanjem Chhattisgarha površina Madhya Pradesha ponešto je smanjena, tako da je danas ona druga najveća država u Indiji (primat je od nje preuzeo Rajasthan). Unatoč tom smanjenju, država Madhya Pradesh i u današnjim je granicama velika država čak i za svjetske pojmove (veća je od Filipina ili Italije), a naseljava je oko 80.000.000 stanovnika. Ime Madhya Pradesh znači otprilike središnja pokrajina, a taj je naziv država dobila zbog svog smještaja u samom srcu Indije.

Madhya Pradesh posjeduje najveće rezerve dijamanata u Indiji, a na području koje ona pokriva odigravala se i radnja znamenitog djela Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga. U državi Madhya Pradesh danas živi više leoparda nego u bilo kojoj drugoj indijskoj saveznoj državi.


Komentari