Na današnji dan

Osnovana strateška britanska kolonija Singapur – Gibraltar Istoka – 1819.

Britanci su odabrali otok Singapur za novu britansku luku, kako zbog njegovog strateškog smještaja na samom južnom vrhu Malajskog poluotoka, tako i zbog činjenice da taj otok Nizozemci do tog trenutka još nisu bili okupirali.

Dana 6. veljače 1819. godine osnovana je kolonija Singapur, jedno od nekoć strateški najvažnijih britanskih uporišta u svijetu. Singapur je zbog svoje strateške važnosti nosio nadimak Gibraltar Istoka, a iz njega se mogao kontrolirati veći dio pomorskog prometa iz Indijskog oceana prema Dalekom Istoku. Za osnivanje Singapura zaslužan je bio britanski kolonijalni dužnosnik Stamford Raffles, spretan u strateškom planiranju. Cilj mu je bio stvoriti novu britansku luku na mjestu kojim je prolazila dalekoistočna trgovina.

Napomenimo, područje oko otoka Singapura bilo je u tom trenutku pod nizozemskom dominacijom (Nizozemci su vladali većim dijelom područja današnje Indonezije i imali su praktički monopol nad trgovinom u tim krajevima). Raffles je odabrao otok Singapur za novu britansku luku, kako zbog njegovog strateškog smještaja na samom južnom vrhu Malajskog poluotoka, tako i zbog činjenice da taj otok Nizozemci do tog trenutka još nisu bili okupirali. Nakon iskrcavanja na otoku Raffles je potpisao s tamošnjim domaćim vlastodršcima ugovor, kojim je ozakonjena britanska prisutnost.

Komentari