Na današnji dan

Osnovana prva katolička biskupija na Havajima – 1941.

Prvi misionari na Havaje stigli su još 1827., a najpoznatiji među njima bio je Otac Damien.

Na današnji dan 1941. godine osnovana je katolička biskupija na Havajima. Prvi katolički misionari došli su na Havaje još davne 1827. godine, kad je to otočje još bilo britanska kolonija. Jedan od najpoznatijih katoličkih misionara na Havajima bio je slavni svetac poznat kao Otac Damien (sv. Damien od Molokaija). On je radio u koloniji gubavaca na Havajima. Za tu se dužnost dobrovoljno prijavio jer nadređeni upravitelj nije želio nikoga poslati među gubavce pozivom na zavjet poslušnosti.

Otac Damien došao je među gubavce 1873. i bio je njihov jedini svećenik. Pobrinuo se za njih ne samo u vjerskom smislu, nego i materijalnom. Barake su pretvorili u oličene kuće, a organizirane su i škole, kao i poljoprivredna proizvodnja. Među gubavcima, Otac Damien i sam se zarazio tom bolešću. Proveo je među njima ostatak života svejednako služeći kao svećenik, premda mu je bolest napredovala. Umro je u dobi od 49 godina, a proglašen je svecem 2009. godine od strane današnjeg pape Benedikta XVI.

Havaji su s vremenom došli pod američku vlast, a naposljetku su postali i američka savezna država (posljednja tj. 50. po redu). Katoličanstvo je uhvatilo snažan korijen na Havajima, tako da je danas Katolička crkva najbrojnija vjerska zajednica u toj saveznoj državi. Katolika ima na Havajima više od 240,000.

Prvi katolički biskup Havaja – točnije biskup Honolulua – bio je James Joseph Sweeney. Iste godina kad je postao biskup (1941.) izvršili su Japanci poznati uništavajući napad na Pearl Harbour – luku koja se nalazi odmah do Honolulua gdje je sjedište havajskih biskupa.


Komentari