Na današnji dan

Osnovana golema Potkraljevina Nova Granada (1717.)

Dana 27. svibnja 1717. osnovana je u Srednjoj i Južnoj Americi Potkraljevina Nova Granada (španj. Virreinato de la Nueva Granada), kao teritorijalna tvorevina za  upravljanje tamošnjim španjolskim kolonijama. Potkraljevina Nova Granada obuhvaćala je područja današnjih država Kolumbije, Ekvadora, Paname i Venezuele, kao i dijelove današnje Gvajane, Surinama, Brazila, Perua, Kostarike i Nikaragve.

Novom Granadom upravljao je potkralj (španj. Virrey), od kojih je prvi bio Jorge de Villalonga, nositelj titule grofa od La Cueve (španj. Conde de La Cueva). Doduše, prije grofa od La Cueve Potkraljevinom Novom Granadom upravljao je i Antonio Ignacio de la Pedrosa y Guerrero, ali samo kao provizorni potkralj.

Glavni grad Potkraljevine Nove Granade bila je Santa Fé de Bogotá, današnji glavni grad Kolumbije. Osim te potkraljevine, Španjolci su u Latinskoj Americi na sjeveru imali Potkraljevinu Novu Španjolsku (sa sjedištem u Ciudad de Méxicu), a na jugu Potkraljevinu Peru (sa sjedištem u Limi). Kasnije je formirana i četvrta potkraljevina u Latinskoj Americi – Potkraljevina Río de la Plata – sa sjedištem u Buenos Airesu.

 


Komentari