Select your Top Menu from wp menus

04.12.

Osnovana organizacija Stiftung Warentest (1962.)

Osnovana organizacija Stiftung Warentest (1962.)

Dana 4. prosinca 1962. osnovana je njemačka Organizacija za ispitivanje proizvoda  (njem. Stiftung Warentest). To je vodeća njemačka organizacija za ispitivanje kvalitete proizvoda, a smatra se vodećom i u Europi. Iako je privatna organizacija, dijelom se financira javnim novcem kako bi se smanjila mogućnost pogodovanja i korupcije. 

Stiftung Warentest godišnje provodi više od 200 ispitivanja proizvoda i usluga, a do danas je ispitala više od 85.000 proizvoda i 1.800 usluga. Stiftung Warentest daje ocjene: 
  • 1.0 – 1.5: odličan
  • 1.6 – 2.5: dobar
  • 2.6 – 3.5: zadovoljavajuć
  • 3.6 – 4.5: dovoljan
  • 4.6 – 5.5: nedovoljan

Poticaj osnivanju dala je njemačka vlada na čelu s kancelarom Konradom Adenauerom. Neki su proizvođači tužili organizaciju Stiftung Warentest nakon što su dobili loše ocjene, ali su izgubili parnice. U procjeni proizvoda, osim objektivnih značajki, ocjenjuju se i uporabna vrijednost, utjecaj na okoliš, upute za korisnike, utjecaj na zdravlje…

Budući da je Stiftung Warentest najpoznatija organizacija za procjenu kvalitete u Europi, njezina ocjena ima velik utjecaj na potrošače. Od 1979. organizacija organizira natjecanje za školarce naziva Jugend testet kako bi mređu mladima razvila kritički odnos prema kupnji proizvoda, usluga i reklamama.

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci