Na današnji dan

Osnovana Organizacija afričkog jedinstva (1963.)

Dana 25. svibnja 1963. osnovana je Organizacija afričkog jedinstva, međunarodna organizacija koja je za cilj imala promicanje jedinstva afričkih zemalja. Njen je današnji izravni nastavljač Afrička unija, koja obuhvaća sve zemlje tog kontinenta osim Maroka (ta je država napustila Organizaciju afričkog jedinstva 1984. godine zbog toga što je u nju primljena Zapadna Sahara, koju Maroko ne priznaje kao državu).

Izvorno je Organizacija afričkog jedinstva imala 32 članice, a do danas je broj članova Afričke unije narastao na 54, s više od 1.000.000.000 stanovnika. Osnivački samit Organizacije afričkog jedinstva održan je u Adis Abebi, prijestolnici Etiopije, a u istom su gradu tijekom povijesti bile smještene zgrade glavnog sjedišta te organizacije.

U doba održavanja spomenutog samita u Etiopiji, tom je državom vladao carHaile Selassie, koji je ujedno postao i prvim predsjedavajućim Organizacije afričkog jedinstva. Sukladno tome, prvi je na mjesto glavnog tajnika OAJ došao etiopski političar i diplomat Kifle Wodajo. Zbog važnosti spomenutog datuma, 25. svibnja, toga se dana svake godine slavi Dan Afrike, koji je u nekim afričkim državama ujedno i državni praznik.

Komentari