Na današnji dan

Osnovana njemačka stranka CDU (1945.)

Dana 26. lipnja 1945. osnovana je njemačka stranka CDU (kratica za Christlich Demokratische Union, tj. Kršćansko-demokratska unija). Jezgra te stranke osnovana je u Berlinu, no uskoro su njeni ogranci nikli i u drugim njemačkim gradovima. Za razliku od demokršćanskih stranka iz Njemačke prije Hitlerovog dolaska na vlast, odlučeno je da CDU okuplja kršćane i katoličkog i protestantskog usmjerenja. Naime, smatralo se da je nejedinstvo nekadašnjih demokršćana bilo jedan od glavnih čimbenika koji su olakšali uspon nacista na vlast u Njemačkoj. CDU danas okuplja katolike i protestante u 15 od 16 njemačkih saveznih država, dok u 16. državi tj. Bavarskoj tu ulogu ima stranka CSU (njem. Christlich-Soziale Union, tj. Kršćansko-socijalna unija), s kojom je CDU povezana kao sestrinska stranka.

Spomenuto osnivanje CDU-a dogodilo se samo mjesec i tjedan dana nakon predaje nacističke Njemačke i završetka Drugog svjetskog rata u Europi. Prvi čelnik CDU-a bio je Andreas Hermes, nekadašnji pripadnik stranke Zentrum (katoličke stranke iz razdoblja prije dolaska Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj). CDU je osnovan na adresi Platanenallee 11 u Berlinu, koji je u to doba bio pod savezničkom okupacijom. Riječ je bila o lokaciji u zapadnom dijelu Berlina, na području između dvorca Charlottenburg i berlinskog Olimpijskog stadiona. Ubrzo se na čelu CDU-a profilirao znameniti Konrad Adeanuer, političar iz Kölna, koji je postao njemačkim kancelarom 1949. godine. Adeanuer je predvodio CDU sve do 1966. godine.

CDU bio je glavna politička sila u Zapadnoj Njemačkoj sve do druge polovice 1960-ih. Svi njemački kancelari sve do 1969. bili su članovi te stranke (tada je došao na vlast socijaldemokrat Willy Brandt, član SPD-a). Recentniji kancelar iz te stranke uključuju Helmuta Kohla i Angelu Merkel.

Piše: Boris Blažina


Komentari