Na današnji dan

Osnovana najveća europska zrakoplovna korporacija (2000.)

Arriving LAX north complex.

Dana 10. srpnja 2000. osnovana je današnja najveća europska korporacija za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju. Isprva je imala ime EADS (engl. European Aeronautic Defence and Space Company), no 2014. preimenovana je i reorganizirana u korporaciju pod imenom Airbus Group. Danas je Airbus Group najveća europska i druga na svijetu korporacija za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju. Veći je od nje samo Boeing, a Airbus Group u tom segmentu nadmašuje čak i američke gigante poput Lockheed Martina, General Dynamicsa i Northrop Grumanna (redom proizvođači američkih lovačkih zrakoplova i/ili bombardera). 

Airbus Group (izvorno EADS) nastao je udruživanjem njemačke korporacije DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA), francuske Aérospatiale-Matra i španjolske Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). Danas najveće prihode kompaniji donosi proizvodnja civilnih zrakoplova Airbus, među kojima je i trenutno najveći putnički zrakoplov na svijetu – Airbus A380 (može prevoziti preko 850 putnika). Na području proizvodnje velikih putničkih zrakoplova vlada izrazito jaka konkurencija između Airbusa i Boeinga.

Od vojnih letjelica Airbus Group sudjeluje u proizvodnji Eurofightera Typhoon, Eurocoptera Tiger te još niza drugih helikoptera i transportnih zrakoplova. Drugi je po veličini proizvođač oružja u Europi (iza BAE Systems). Uspjela se izboriti i za ugovore s američkom vladom, vrijedne desetke milijardi dolara.

Piše: Boris Blažina


Komentari