Na današnji dan

Osnovana Međunarodna nogometna federacija (FIFA) – 1904.

Od 1930. godine FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je postalo najgledaniji sportski događaj u cijelom svijetu.

Međunarodna nogometna federacija FIFA osnovana je 21. svibnja 1904. godine u Parizu. Zbog francuskog mjesta utemeljenja i danas se koristi francuska kratica njenog naziva (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) u čitavom svijetu. U trenutku utemeljenja FIFA je imala samo sedam članica (Francuska, Belgija, Nizozemska, Danska, Portugal, Švedska i Švicarska). Za prvog predsjednika izabran je Francuz – Robert Guérin, star samo 28 godina i po zanimanju novinar.

Prva zemlja članica izvan Europe bila je Južna Afrika, koja je u FIFA-u ušla 1908. godine. Od 1930. godine FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je postalo najgledaniji sportski događaj u cijelom svijetu, premašivši čak i Olimpijske igre. Domaćini Svjetskih prvenstava određuju se dosta vremena unaprijed. Tako se zna da bi 2018. godine Svjetsko prvenstvo trebalo biti u Rusiji, a 2022. u malenom Kataru, što je izazvalo dosta kontroverzi i kritika na račun bivšeg predsjednika FIFA-e Švicarca Seppa Blattera. Sjedište FIFA-e danas se nalazi u Švicarskoj, u gradu Zürichu, a od 2016. godine na čelu joj je Švicarac Gianni Infantino.

piše: Dražen Krajcar


Komentari