Na današnji dan

Osnovana kolonija Nova Švedska u Americi (1638.)

Dana 29. ožujka 1638. godine usidrili su se prvi švedski doseljenici na području Nove Švedske – kolonije koju su osnovali na dijelu današnjeg SAD-a. Kolonija Nova Švedska (šved. Nya Sverige) nalazila se jugozapadno od današnje Philadelphije. Danas se na tom području nalaze američke savezne države Delaware, New Jerseyj i Pennsylvanija.

Prvi Šveđani pristigli su dvama brodovima – Fågel Grip i Kalmar Nyckel. Imena tih brodova na švedskom jeziku znače Ptica grifon i Kalmarski ključ. Glavni grad nove kolonije postala je Fort Christina, nazvana po tadašnjoj švedskoj kraljici Kristini.

Zanimljivo je da se jedno od naselja u Novoj Švedskoj zvalo i Novi Stockholm. Prvi guverner Nove Švedske bio je znameniti Peter Minuit – poznat po tome što je ranije povoljno kupio Manhattan od Indijanaca (bio je i guverner Nove Nizozemske). Kolonija Nova Švedska postojala je razmjerno kratko – samo od 1638. do 1655. godine. Ipak, cjelokupno tadašnje i kasnije švedsko doseljavanje ostavilo je znatan trag u povijesti i kulturi SAD-a.

Komentari