Na današnji dan

Osnovana Europska svemirska agencija (ESA) – 1975.

Svemirska luka s koje ESA lansira rakete nalazi se u Južnoj Americi, na području Francuske Gvajane. Naime, Francuske Gvajana dio je francuskog državnog teritorija, a pravno se nalazi čak i unutar Europske unije.

Dana 30. svibnja 1975. godine osnovana je Europska svemirska agencija (ESA), krovna institucija svoje vrste u Europi. Danas se sastoji od 22 zemlje članice, no njeno se članstvo ne poklapa u potpunosti s članstvom Europske unije. Naime, u Europskoj svemirskoj agenciji sudjeluju kao članice Švicarska i Norveška, koje nisu u EU, dok Hrvatska, Slovenija, Estonija, Latvija, Slovačka i Bugarska jesu u EU, ali ne sudjeluju u Europskoj svemirskoj agenciji.

Glavno središte Europske svemirske agencije nalazi se u Parizu, no razna njena tijela razmještena su po Europi pa čak i izvan nje. Primjerice, svemirska luka s koje ESA lansira rakete nalazi se u Južnoj Americi, na području Francuske Gvajane. Napomenimo, Francuske Gvajana dio je francuskog državnog teritorija, a pravno se nalazi čak i unutar Europske unije.

Glavni znanstveno-istraživački centar Europske svemirske agencije nalazi se kod grada Noordwijka u Nizozemskoj, nekoliko kilometara od poznatog sveučilišnog grada Leidena (sjeveroistočno od Haaga). Centar za svemirske operacije ESA-e nalazi se u njemačkom gradu Darmstadtu, a zanimljivo je da se europski astronauti obučavaju u instituciji zvanoj Europski astronautski centar, smještenoj između Kölna i Bonna u Njemačkoj.


Komentari