Na današnji dan

Osnovana automobilska kompanija Lancia – 1906.

Kompanija Lancia postala je slavnom u svijetu relija jer je tijekom povijesti osvojila šesnaest naslova svjetskih prvaka. 

Dana 29. studenog 1906. godine osnovana je u Kraljevini Italiji automobilska kompanija Lancia. Osnovao ju je u Torinu, nekadašnjoj prijestolnici Pijemonta, Vincenzo Lancia, kojem je tada bilo samo 25 godina. Vincezo je rodom bio iz gradića Fobella, smještenog u talijanskim Alpama, desetak kilometara od granice sa Švicarskom.

Prvi model kompanije Lancia nosio je oznaku Tipo 51, a nešto je kasnije preimenovan u Lanciju Alfa. Već je s tim automobilom, dakle, započela dugogodišnja tradicija imenovanja Lancijinih modela po slovima grčkog alfabeta. Kasnije su iskorištena za nazive Lancijinih modela imena Beta, Gamma, Delta, Lambda, Zeta, Epsilon, Kappa, Eta, Theta i Ypsilon, sva nazvana po slovima grčkog alfabeta. Doduše, neki Lancijini modeli dobili su imena drugačije etimologije, primjerice Augusta, Appia, Aurelia, Flaminia, Aprilia, Stratos, Thesis, Prisma, Montecarlo, Dedra, Lybra, Fulvia i Thema. Luksuzni modeli Lancije, poput Aurelije i Flaminije, danas kao oldtimeri postižu vrlo visoke cijene. Kompanija Lancia postala je slavnom u svijetu relija jer je tijekom povijesti osvojila šesnaest naslova svjetskih prvaka. Model Lancia Delta ostao je zapamćen kao jedan od najuspješnijih u svjetskoj povijesti relija. Zanimljivo je da se danas novi Lancijini automobili više ne prodaju izvan Italije.


Komentari