Na današnji dan

Osnovana automobilska kompanija Cadillac (1902.)

Nakon što je Henry Ford 1902. napustio poduzeće Henry Ford Company, on i neki njegovi investitori nastavili su raditi na razvoju automobila. Inžinjer Henry M. Leland osnovao je iste godine Cadillac Automobile Company. Nazvali su je po Antoineu Laumetu de La Motheu lordu Cadillacu, koji je osnovao grad Detroit 1701. Leland je prethodno radio za legendardnog proizvođača oružja Samuela Colta, kod kojeg je naučio što je preciznost u radu. Ta mu je vještina omogućila razvoj kvalitetnih i preciznih automobilskih dijelova. Novi automobil nazivao se Runabout and Tonneau. Već nakon prvog pokazivanja na sajmu automobila u New Yorku, poduzeće je dobilo 2000 narudžbi. 

Nakon nekoliko godina Cadillac Automobile Company udružio se s poduzećem Leland & Faulconer Manufacturing u Cadillac Motor Company. Otpočetka je Cadillac bio luksuzan automobil i smatrao se jednim od najboljih automobila na svijetu te je prvi automobil koji je dobio britansku nagradu Dewar za najveći napredak u automobilskoj industriji. Već 1909. General Motors je kupio Cadillac te uveo električni sustav za pokretanje automobila i električna svjetla. Pokrenuta je prva masovna proizvodnja automobila sa zatvorenom kabinom. Nakon Drugog svjetskog rata Cadillac je postao poznat po zakrivljenom vjetrobranskom staklu, što je postalo standard za moderne automobile. Cadillac je također prvi počeo ugrađivati zračne jastuke i sustav za hlađenje.

Prvi neprobojni Cadillac vozio je notorni Al Capone. Kad je završio u zatvoru, država je uzela njegov automobil. Nakon nekog vremena neprobojni automobil zatrebao je američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu, pa su se njegovi službenici dosjetili da je u državnom vlasništvu Caponeov Cadillac. 

Piše: Marsela Alić


Komentari