Na današnji dan

Osnovan zloglasni Gestapo (1933.)

Zentralbild Berlin 1933 Der preußische Ministerpräsident hat die bisher den Polizeipräsidenten unterstehende politische Polizei zu einer selbständigen Behörde gemacht, und sie als Geheime Staatspolizei dem Reichssicherheitshauptamt unterstellt. UBz: den Sitz des Geheimen Staatspolizeihauptamtes in Berlin SW 11, Prinz-Albrecht-Straße 8.

Gestapo je kratica za GEheime STAatsPOlizei (hrv. Tajna državna policija) i osnovan je 26. travnja 1933. godine, svega tri mjeseca nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj. Gestapo je osnovao zloglasni Hermann Göring, ubrzo nakon što ga je Hitler imenovao pruskim ministrom unutrašnjih poslova.

Zanimljivo je da je Göring bio letački as iz Prvog svjetskog rata koji je srušio čak 22 neprijateljska aviona u dvobojima. Postao je jedan od najbližih Hitlerovih suradnika i ubrzo je imenovan na visoke pozicije. Kao pruski ministar unutrašnjih poslova zapovijedao je najvećom policijskom snagom u cijeloj Njemačkoj. Izdvojio je iz te policije obavještajnu i političku sekciju i od njih dvije stvorio novu jedinicu – Gestapo. 

Redove Gestapa Göring je ispunio nacistima. Prvi zapovjednik Gestapa postao je Rudolf Diels, Göringov štićenik, poznat po tome što je ispitivao slučaj slavnog Marinusa van der Lubbea, komunista optuženog za palež Reichstaga.

Göringov Gestapo postao je konkurencija Himmlerovom SS-u. Na kraju je Himmler prevladao i Göring mu je morao prepustiti Gestapo, koji je pod okriljem SS-a postao glavna tajna policija za cijelu Njemačku i osvojena područja.


Komentari