Na današnji dan

Osnovan Vladivostok – vladar istoka (1860.)

Vladivostok, najveći ruski grad na Dalekom istoku, osnovan je drugog srpnja 1860. godine. Ime Vladivostok na ruskom jeziku otprilike znači vladar istoka, a analogno je nazivima nekih drugih gradova koje su Rusi osnovali u carsko doba (npr. Vladikavkaz). Područje oko današnjeg Vladivostoka nekoć je pripadalo Kineskom Carstvu, a ugovorima u Aigunu i Pekingu predano je Rusiji. Rusi su se još godinama trudili protjerati preostale Kineze iz tog kraja, uključujući kineske tragače za zlatom.

Vladivostok je s vremenom postao najvažnijim ruskim uporištem na Dalekom istoku i sjedištem Ruske tihooceanske flote. Važnost je dobio i kao završna stanica znamenite Transsibirske željeznice (1903.), najduže željezničke linije na svijetu. Dužina pruge od Moskve do Vladivostoka Transsibirskom željeznicom iznosi čak 9.289 kilometara. Kao glavna baza sovjetske flote grad i luka bili su zatvoreni za strance i ostale građane SSSR-a od 1958. do kraja 1991. godine.

Danas grad ima oko 600.000 stanovnika, a kroz njega Rusi uvoze velik broj japanskih vozila. Vladivostok je i važno industrijsko središte –  brodogradnja, preradba ribe, industrija strojeva, namještaja, kože, alkoholnih pića, rafinerija nafte.

piše: Dražen Krajcar


Komentari