Na današnji dan

Osnovan UNPROFOR – 1992.

Prvim zapovjednikom postao je indijski general Satish Nambiar.

Dana 21. veljače 1992. godine osnovan je UNPROFOR (United Nations Protection Forces), s ciljem održavanja mira na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Formiran je Rezolucijom 743 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, jednoglasno usvojenoj na sjednici istog vijeća.

Prvim zapovjednikom UNPROFOR-a postao je indijski general Satish Nambiar, koji se na toj poziciji zadržao do ožujka 1993. godine. Zanimljivo je da je mlađi brat tog generala, Vijay Nambiar, kasnije postao šefom kabineta glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, a nekoć je bio indijski veleposlanik u Alžiru, Afganistanu, Maleziji, Kini i Pakistanu. General Satish Nambiar 1971. godine sudjelovao je u Indijsko-pakistanskom ratu, a umirovljen je 1994. godine kao zamjenik načelnika Glavnog stožera Indijske kopnene vojske.

UNPROFOR se u konačnici sastojao od otprilike 39.000 pripadnika vojnih trupa i članova osoblja, iz čak četrdesetak svjetskih država. Trupe su dale države sa svih kontinenata: Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike, Australije i Azije. Ukupni troškovi UNPROFOR-a narasli su naposljetku na više od četiri i pol milijarde američkih dolara.


Komentari