Na današnji dan

Osnovan NORAD – obrana od nuklearnog napada (1957.)

Dana 1. kolovoza 1957. objavljeno je osnivanje NORAD-a (kratica za North American Air Defense CommandSjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu obranu). Ta je institucija osobitu važnost imala tijekom Hladnog rata, jer je trebala braniti Sjevernu Ameriku od napada nuklearnim oružjem. NORAD postoji i danas, a osim SAD-a obuhvaća i Kanadu.

Glavno zapovjedništvo NORAD-a nalazilo se u nuklearnom bunkeru u američkoj saveznoj državi Colorado. Radilo se o znamenitom kompleksu Cheyenne Mountain, ukopanom duboko u planinu. Taj je kompleks mogao podnijeti eksploziju nuklearne bombe snage čak 30 megatona (oko 1875 puta jače od one bačene na Hirošimu) unutar 1,9 kilometara. 

NORAD-ovo zapovjedništvo u kompleksu Cheyenne Mountain sadržavalo je nekoliko tisuća metara tunela, kao i oklopna vrata težine čak 25 tona. Posjedovalo je i velike rezerve pitke vode te dizelskog goriva za generatore. NORAD funkcionira i danas, ali mu je sjedište premješteno u zračnu bazu Peterson pokraj Colorado Springsa. U istoj je bazi i američko vrhovno vojno zapovjedništvo za Sjevernu Ameriku (engl. United States Northern Command USNORTHCOM). Dapače, u današnje je vrijeme vrhovni zapovjednik američke vojske za Sjevernu Ameriku uvijek ujedno i zapovjednik NORAD-a. Redovito se radi o američkom generalu s četiri zvjezdice.


Komentari