Na današnji dan

Osnovan najtrofejniji nogometni klub – 1902.

Nogomet je u Španjolsku došao preko studenata iz Engleske krajem 19. stoljeća. Real Madrid osnovan je 1902. u Madridu. U početku se zvao Madrid CF, a 1920. kralj Alfonso XIII. dodaje mu riječ real (kraljevski).

Na prvom grbu kluba bio je prikaz bijelih ukrštenih slova MCF (Madrid Football Club) na tamnoplavoj podlozi, dok je dres bio bijele boje. Samo su 1925. godine igrači nosili crne šorceve, ali su nakon poraza u polufinalu Kupa kralja zaključili da im je ta promjena donijela nesreću i vratili bijelu boju.

Real Madrid je jedno od najvećih i najpoznatijih sportskih društava u svijetu te ga je FIFA proglasila najboljim klubom 20. stoljeća. Real Madrid smatra se najtrofejnijim klubom na svijetu – ima najviše osvojenih naslova prvaka Europe (11), triput su osvojili Interkontinentalni kup, dvaput Kup UEFA-e i Europski superkup, a jednom su osvojili klupsko FIFA svjetsko prvenstvo. Osim toga, Real Madrid ima najveće prihode te najvredniji sportski kolektiv. Godine 1957. postigao je rekord koji drži do danas – najveća posjećenost na europskom stadionu (124.000 gledatelja). Real drži rekord u utakmicama u kojima nije pobijeđen (121).

Najpoznatiji predsjednik Kluba bio je Santiago Bernabéu Yeste (1943. – 1878.), nekadašnji igrač Kluba. On je obnovio i podigao Klub na najvišu razinu u Europi. Po njemu je nazvan i Realov stadion. Njihovi najvatreniji navijači nazivaju se Ultras sur.


Igrač s najviše nastupa je Raúl González (741). Najviše pogodaka postigao je Christiano Ronaldo (338). Najviše postignutih golova u jednoj sezoni također je postigao Cristiano Ronaldo, kao i najbrži gol.

Trenutno za Real Madrid igraju dva hrvatska igrača Luka Modrić i Mateo Kovačić, a prije njih Davor Šuker, Robert Jarni, Robert Prosinečki.

Komentari