Na današnji dan

Osnovan Međunarodni olimpijski odbor – 1894.

French educationalist and Olympics founder Frenchman Pierre de Coubertin (sitting, L) poses with members of the first International Olympic Committee (IOC) in Athens in 1896. Standing, from L : Dr. Willibald Gebhard (Germany), Jiri Guth-Jarkovsky (Bohemia), Ferenc Kemeny (Hungary), General Victor Balck (Sweden); sitting in the middle, next to Pierre de Coubertin are Demetrios Vikelas (Greece), first IOC president, and General Boutowsky (Russia). (Photo credit should read STR (FILES)/AFP/Getty Images)

Čovjek koji je stajao iza cijelog tog projekta bio je slavni Pierre de Coubertin, francuski plemić s titulom baruna. 

Dana 23. lipnja 1894. godine obnovljena je tradicija olimpijskih igara potekla iz antičke Grčke. Naime, tog je dana u švicarskom gradu Lausanni osnovan Međunarodni olimpijski odbor, kao ustanova koja će organizirati sve buduće Olimpijske igre. Čovjek koji je stajao iza cijelog tog projekta bio je slavni Pierre de Coubertin, francuski plemić s titulom baruna. Barun Coubertin dobio je solidno obrazovanje iz povijesti i naročito ga je privukla antička Grčka. Divio se grčkom idealu spajanja intelektualnih aktivnosti s tjelesnim vježbanjem, što je bilo prisutno u antičkim gymnasiumima.

Odlučio je oživiti tradiciju olimpijskih igara, kao događaja koji bi ujedinjavao svijet i širio ideju mira među državama. Međunarodni olimpijski odbor isprva je imao 11 država članica. Za predsjednika je odabran Demetrios Vikelas, zato jer je bio predstavnik Grčke, mjesta porijekla antičkih igara. Odbor je uspio za manje od dvije godine nakon osnivanja prirediti prve Olimpijske igre. Već na osnivačkom sastanku dogovoreno je da budu održane su Ateni, po Coubertinovoj želji. Na prvim Olimpijskim igrama 1896. sudjelovalo je 14 nacija i natjecalo se u samo 9 sportova. Do danas je broj nacija narastao na više od 200, a broj sportova na 26.

Komentari