Na današnji dan

Osnovan Komitet javnog spasa (1793.)

Najzloglasnija institucija Francuske revolucije – Komitet javnog spasa (franc. Comité de salut public) osnovana je 6. travnja 1793. godine. Trebao je služiti kao izvršni organ Konventa (ustavotvorne i zakonodavne skupštine) i ubrzo je postao de facto francuska vlada.

Komitet je isprva imao 9 članova, među kojima je vodeću ulogu na početku imao slavni Georges Danton, zastupnik Pariza, prilično umjerenih stavova. Odlučujući događaj odigrao se kad je dva i pol mjeseca kasnije na čelu Komiteta Dantona zamijenio Maximilien Robespierre.

On je za razliku od Dantona bio radikalan (pristaše su ga zvali L’IncorruptibleNepotkupljivi, a protivnici Krvožedni diktator). U rujnu iste godine Komitet je uveo vladavinu terora. Računa se da je na giljotini pogubljeno 16.594 građana, uključujući Dantona. Na kraju je i sam Robespierre završio na giljotini kad Francuzi više nisu mogli podnositi njegovu diktaturu.


Zanimljivo je da su među članovima Komiteta javnog spasa bili i poznati matematičar Lazare Carnot (poznat po Carnotovom teoremu) i pripadnik tzv. zlatne mladeži Louis de Saint-Just, poznat i pod nadimkom Anđeo smrti.

Komentari