Na današnji dan

Osnovan Creditanstalt – najveća banka u Austro-Ugarskoj – 1855.

Otac osnivača Creditanstalta doselio se u Beč i započeo u tom gradu uspješno bankarsko poslovanje (dobio je čak i barunsku titulu od austrijskog cara). Creditanstalt s vremenom je uklopljen u bankarsku korporaciju Bank Austria.

Dana 31. listopada 1855. godine osnovana je u Beču austrijska banka Creditanstalt, svojevremeno najveća banka u čitavoj Austro-Ugarskoj Monarhiji (ta je monarhija formirana u desetljeću nakon osnivanja Creditanstalta). Izvorno je ime banke u punom obliku glasilo K. k. priv. Österreichische Credit-Anstalt für Handel und Gewerbe, što u prijevodu otprilike znači Carska kraljevska privilegirana austrijska kreditna ustanova za trgovinu i industriju.

Glavni osnivač te bankarske ustanove bio je barun Anselm Salomon von Rothschild, pripadnik bečkog ogranka obitelji Rothschild. Ta je bogata bankarska obitelj potjecala iz Frankfurta na Majni, a u Beč se prvi doselio Salomon Mayer Rothschild, otac spomenutog osnivača Creditanstalta, i započeo u tom gradu uspješno bankarsko poslovanje (dobio je čak i barunsku titulu od austrijskog cara). Austrijska grana obitelj Rothschild postala je jednom od najbogatijih obitelji u Habsburškoj Monarhiji i Austro-Ugarskoj, slično kao što su se druge grane obitelji uzdigle u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji. U Beču je obitelj Rothschild sagradila niz palača, a bavila se intenzivno i skupljanjem umjetnina te humanitarnom djelatnošću. Banka Creditanstalt s vremenom je uklopljena u bankarsku korporaciju Bank Austria.


Komentari