Na današnji dan

Osnovan Belo Horizonte, prvi planski izgrađeni grad u Brazilu – 1897.

Oko 30 % stanovnika toga grada talijanskog je podrijetla. 

Dana 12. prosinca 1897. godine osnovan je Belo Horizonte, prvi planski izgrađeni grad u Brazilu. Do danas je taj grad toliko narastao da, zajedno sa svojom okolicom, čini treću najveću metropolitsku regiju u Brazilu (odmah iza Sao Paula i Rio de Janeira). Belo Horizonte je glavni grad brazilske savezne države Minas Gerais, jedne od najvažnijih u Brazilu. Naime, Minas Gerais vodeća je brazilska država po proizvodnji kave i mlijeka, a ujedno je i država s najvećim brojem gradova.

Bivša brazilska predsjednica Dilma Rousseff rođena je u Belo Horizonteu, a država Minas Gerais dala je općenito najveći broj predsjednika kroz brazilsku povijest. Ime grada Belo Horizontea na portugalskom jeziku znači lijep horizont. Interesantna činjenica je da je oko 30 % stanovnika toga grada talijanskog podrijetla. 

Belo Horizonte nastao je kao planirani grad, s pravilnom mrežom ulica. Njegovo planiranje imalo je sličnosti s planiranjem američkog glavnog grada Washingtona. I brazilski glavni grad Brasília nastao je kao planirani grad, no znatno kasnije (Belo Horizonte utemejen je 1897. godine, a Brasília tek 1960. godine).


Komentari