Na današnji dan

Osnovan ASEAN – svojevrsni EU u jugoistočnoj Aziji (1967.)

Dana 8. kolovoza 1967. osnovan je ASEAN (kratica za Association of Southeast Asian Nations – Savez država jugoistočne Azije), velika međunarodna organizacija koja okuplja zemlje jugoistočne Azije. Uočljiva je činjenica da je datum toga dana bio 8. kolovoza (8. 8.), što je u tradiciji nekih zemalja s tog područja bio sretan simbol. Izvorno je ASEAN imao pet država članica (Indonezija, Malezija, Filipini, Tajland i Singapur), a osnovan je u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda.

Do danas je broj članica ASEAN-a narastao na deset, a čine ih, osim spomenutih pet izvornih zemalja, još i Vijetnam, Kambodža, Laos, Bruneji i Burma (Mjanmar). ASEAN danas ima ukupnu površinu od 4.435.618 četvornih kilometara, što znači da je veći od Europske unije. Impozantna je činjenica da sve države ASEAN-a zajedno imaju čak oko 650 milijuna stanovnika, a taj broj svake godine još i znatno raste zbog razmjerno visokog prirasta. Sjedište ASEAN-a nalazi se u Jakarti, indonezijskom glavnom gradu.

Osobit značaj ima ASEAN u gospodarskom pogledu, jer ukupnim zbrojem ekonomija svojih država članica predstavlja svjetsku gospodarsku silu. Uz to, gospodarska snaga ASEAN-a u znatnom je porastu. Zanimljivo je da se ASEAN po modelu pomalo približava Europskoj uniji, a posjeduje i vlastitu zastavu koju države članice ističu na svojim veleposlanstvima uz nacionalnu zastave.

Komentari