Na današnji dan

Osnivanje Bogote, današnjeg najvećeg grada u Andama – 1538.

Danas Bogota s okolicom ima otprilike 10.000.000 stanovnika, što je čini jednim od najvećih gradova u Latinskoj Americi i najvećim gradom u Andama. 

Datum 6. kolovoza 1538. uzima se za datum nastanka Bogote, današnjeg glavnog grada Kolumbije. Bogotu je osnovao španjolski konkvistador Gonzalo Jiménez de Quesada, koji je proširio kolonijalnu vlast Španjolaca na unutrašnje područje današnje Kolumbije. Puno ime Bogote glasilo je Santa Fe de Bogotá, a taj je grad postao jednim od najvažnijih španjolskih upravnih središta u Novom svijetu. Naime, Bogota je bila glavni grad Nove Kraljevine Granade (španj. Nuevo Reino de Granada), a od 1717. godine i službeno sjedište potkralja Nove Granade. Potkraljevina Nova Granada (španj. Virreinato de Nueva Granada) obuhvaća je, osim današnje Kolumbije, još i područje današnjeg Ekvadora, Venezuele i Gvajane te još neke okolne teritorije.

Danas Bogota s okolicom ima otprilike 10.000.000 stanovnika, što je čini jednim od najvećih gradova u Latinskoj Americi te najvećim gradom u Andama. Nalazi se na prosječnoj nadmorskoj visini od čak 2.640 metara, što tamošnju klimu čini prilično svježom (prosječna temperatura u Bogoti iznosi 14,5 stupnjeva Celzija, a načelno nikada ne prelazi 30 stupnjeva). Zanimljivo je da se glavna zračna luka Bogote zove Međunarodna zračna luka El Dorado, prema mitskom i bajoslovnom El Doradu. Inače, država Kolumbija u današnje vrijeme već ima oko 50.000.000 stanovnika, čime nadmašuje npr. Argentinu, Španjolsku i Ukrajinu.

Komentari