Na današnji dan

Osnivač organizacije YMCA, u kojoj su izmišljene košarka i odbojka – 1821.

Moralna načela organizacije YMCA zasnivala su se na kršćanstvu, a s vremenom su se počele njegovati i sportske aktivnosti, što je bio za to doba prilično nov koncept.

Dana 11. listopada 1821. godine rođen je George Williams, osnivač organizacije YMCA (Young Men’s Christian Association). On je tu organizaciju utemeljio 1844. godine, u doba kad je imao samo 22 godine. Rođen je na engleskom selu, a kao mladić doselio se u London i počeo raditi u trgovini sukna. Primijetio je da su mnogi mladići u tom razdoblju industrijske revolucije u Londonu potpadali pod loš utjecaj (prostitucija, kocka itd.) Naime, bilo je to otprilike doba koje je u svojim romanima opisivao Charles Dickens, kad se u gradove slijevao velik broj ljudi sa sela, pri čemu za novopridošle stanovnike nisu postojali kvalitetni uvjeti života.

Smisao organizacije YMCA bilo je pružanje kvalitetnih aktivnosi mladićima u Engleskoj. Moralna načela te organizacije zasnivala su se na kršćanstvu, a s vremenom su se počele njegovati i sportske aktivnosti, što je bio za to doba prilično nov koncept. Organizacija YMCA narasla je do golemih razmjera i proširila se po mnogim zemljama svijeta. Zanimljivo je da su sportovi košarka i odbojka izumljeni upravo unutar YMCA-a. Georgea Williamsa učinila je britanska kraljica Viktorija vitezom, pa je oslovljavan kao sir George Williams. Umro je 1905. godine, u 85. godini, a organizacija YMCA nastavila je rasti i nakon njegove smrti. Danas YMCA ima desetke milijuna članova.


Komentari