Na današnji dan

Osnivač najstarije postojeće automobilske marke u SAD-u – 1854.

 Njegova prva kompanija, imena Buick Auto-Vim and Power Company, isprva se trebala baviti motorima za poljoprivredna vozila.

Dana 17. rujna 1854. godine rođen je u Škotskoj David Dunbar Buick, osnivač američke automobilske marke Buick. To je danas najstarija postojeća marka automobila u Sjedinjenim Američkim Državama (potječe još iz 1899. godine). Buick pripada General Motorsu, a pozicioniran je u luksuznom segmentu (iznad svih ostalih GM-ovih marki osim Cadillaca). U prvom desetljeću 20. stoljeća Buick je bio ujedno i najveći proizvođač automobila u SAD-u.

David Dunbar Buick rodio se u škotskom gradu Arbroathu, a već u dobi od dvije godine doselio se s obitelji u SAD. Naselili su se u gradu Detroitu, a mladi je Buick postao izumiteljem. Kad su se u svijetu pojavila prva vozila pokretana motorima s unutarnjim izgaranjem, David Dunbar Buick počeo je eksperimentirati na tom području i razvijati tehnologiju tih vozila. Njegova prva kompanija, imena Buick Auto-Vim and Power Company, isprva se trebala baviti motorima za poljoprivredna vozila, no ubrzo se Buick prebacio na izradu kompletnih automobila.

Izgleda da je zbog velikog ulaganja u razvoj tehnologije Buick financijski loše poslovao. Godine 1906. kompaniju je preuzeo William C. Durant, koji je na njenom temelju ubrzo izgradio divovski General Motors. Unutar Durantovog GM-a Buick je ostao jednom od automobilskih marki. David Dunbar Buick bavio se u posljednjem dijelu života raznim drugim poslovima, a preminuo je 1929. godine.


Komentari