Na današnji dan

Osnivač H-P-a i pokretač fenomena Silicijske doline – 2001.

Kompanija Hewlett-Packard nastala je u malenoj garaži koja je danas registrirani povijesni spomenik te se smatra mjestom rođenja Silicijske doline.

Na današnji dan 2001. godine umro je William Redington Hewlett, osnivač poznate kompanije Hewlett-Packard. HP je danas jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, a proizvodi više osobnih računala od bilo koje druge tvrtke. HP ima preko 330,000 djelatnika, a sjedište mu je u gradiću Palo Alto u kalifornijskoj Silicijskoj dolini.

William Redington Hewlett rođen je još 1913. godine, a pohađao je znamenito Sveučilište Stanford na početku 1930-ih. Isto sveučilište pohađali su mnogo kasnije i osnivači Googlea, Cisca, Nvidije, Yahooa, Silicon Graphicsa, PayPala, Sun Microsystemsa, Logitecha i mnogih drugih tehnoloških kompanija. Zapravo je William Redington Hewlett bio jedan od pokretača fenomena Silicijske doline, koja se danas nalazi upravo u okolici Sveučilišta Stanford. Silicijska dolina smještena je južno i jugoistočno od San Francisca, a u njoj danas sjedište ima izuzetno velik broj informacijskih i tehnoloških tvrtki.

Kompaniju HP osnovao je William Redington Hewlett zajedno s Davidom Packardom još u siječnju 1939. godine tj. prije nego što je započeo Drugi svjetski rat. Navodno su njih dvojica bacanjem novčića odlučili hoće li se kompanija zvati Hewlett-Packard ili Packard-Hewlett. Osobito je zanimljivo da je HP nastao u malenoj garaži u Palo Altu, na adresi Addison Avenue 367. Ta je garaža danas registrirani američki nacionalni povijesni spomenik, i upravo se nju smatra mjestom rođenja Silicijske doline. Kasnije je u jednoj garaži u obližnjem gradiću Menlo Parku nastao i Google (zapravo su HP-ova i Googleova garaža međusobno udaljene manje od dva kilometra, a nedaleko od njih je i Sveučilište Stanford).


Hewlett je bio predsjednik HP-a od 1964. do 1977. godine, a do 1978. bio je i glavni izvršni direktor (CEO) te kompanije. Doživio je 87 godina života, a umro je upravo na današnji dan u spomenutom Palo Altu.

Komentari