Na današnji dan

Osnivač grada Chicaga možda je Afroamerikanac (1818.)

Dana 28. kolovoza 1818. godine umro je čovjek kojeg se smatra osnivačem velikog grada Chicaga. Ime mu je bilo Jean Baptiste Point du Sable, što ukazuje da je bio vezan uz francusko govorno područje (Francuzi su kolonizirali područje današnje Kanade već u 17. stoljeću). Postoje i mišljenja da je Jean Baptiste Point du Sable bio zapravo Afroamerikanac iz francuskih kolonija u Karibima (otok Hispaniola). U svakom slučaju, izgleda da je on bio prvi neindijanski stanovnik koji je trajno živio na području današnjeg grada Chicaga.

Chicago se nalazi na području koje je nekoć bilo neobično važno za promet. Naime, tamo je počinjao put uzduž lokalne rijeke koji je predstavljao najlakši način da se iz područja Velikih jezera dođe do rijeke Mississippi. Budući da Velika jezera imaju izlaz na sjeverni dio Atlantskog oceana, a rijeka Mississipi utječe u Meksički zaljev, preko Chicaga se moglo doći od Labradora na sjeveru sve do toplih krajeva u Srednjoj Americi.

Pretpostavlja se da se Jean Baptiste Point du Sable naselio na području današnjeg Chicaga 1780-ih godina, dakle uoči Francuske Revolucije. Bio je, po svemu sudeći, prilično bogat trgovac, s povelikom kućom sagrađenom od drveta i znatnim brojem gospodarskih zgrada. Područje unutrašnje Sjeverne Amerike bilo je gospodarski prvenstveno važno zbog trgovine krznom. Tzv. traperi lovili su krznaše i prodavali njihovo krzno, koje je bilo cijenjeno u dalekim krajevima svijeta (čak i u Kini). Napomenimo, Rusi su kolonizirali daleku Aljasku otprilike u doba Jeana Baptistea Point du Sablea, i to ponajviše, čini se, zbog krzna.

Komentari