Na današnji dan

Osnivač francuske kraljevske dinastije Valois – 1325.

Karlo od Valoisa bio vrlo bogat jer je pod svojom vlasti okupio velik teritorij (čak šest grofovija).

Na današnji dan 1325. godine umro je Karlo od Valoisa, osnivač važne francuske kraljevske dinastije Valois. Karlo je bio sin francuskog kralja Filipa III. i unuk znamenitog kralja svetog Luja IX. (jedini francuski kralj koji je ikada proglašen svecem Katoličke Crkve). U mladosti je Karlu dodijeljena grofovija Valois kao apanaža (naziv za posjede darovane kraljevskim potomcima koji nisu izravno nasljeđivali krunu). Po tom je posjedu ime dobila dinastija Karlovih potomaka – dinastija Valois – koja je ubrzo nakon njegove smrti došla na kraljevsko prijestolje Francuske (vladala je Francuskom od 1328. do 1589. godine).

Karlo je bio vrlo bogat jer je osim grofovije Valois kasnije dobio i grofovije Alençon, Perche i Chartres. Dapače, ženidbom je postao i grof od Anjoua i Mainea, tako da je pod svojom vlasti okupio velik teritorij (čak šest grofovija). Inače, grofovija Valois, po kojoj je ime dobila njegova dinastija, nalazila se sjeverno od Pariza, a imala je središte u gradu koji se danas zove Crépy-en-Valois (oko 50 kilometara sjeveroistočno od Pariza, nedaleko od područja na kojem su se u Prvom svjetskom ratu vodile krvave bitke).

Zanimljivo je da je Karlo bio u više navrata u prilici steći i vladarsku krunu. Naime, oženio se nasljednicom titule careva Latinskog Carstva (naziv za carstvo koje su križari osnovali nakon osvajanja Carigrada). Doista je uspio postati titularnim carem Latinskog Carstva, a pokušao je zadobiti i njemačku vladarsku titulu (naslov njemačkog kralja i cara Svetog Rimskog Carstva), no bez uspjeha. Pokušao je zavladati i Aragonskim Kraljevstvom te Sicilijom.


Karlo od Valoisa umro je u 56. godini života u Francuskoj, upravo na današnji dan 1325. godine. Njegov sin Filip postao je kraljem Francuske samo oko dvije i pol godine kasnije. Za Karla se govorilo da je bio „sin kralja, brat kralja, stric triju kraljeva i otac kralja, ali osobno nikada kralj“.

Komentari