Na današnji dan

Osmanlije započele veliku opsadu Malte – 1565.

Otprilike u istom razdoblju kad je napadnuta Malta (1560-ih godina) snage Osmanskog Carstva napadale su talijansku i španjolsku obalu te područje današnjeg Alžira, a planiran je i napad na područja u današnjoj Indoneziji i Maleziji.

Dana 18. svibnja 1565. godine započela je velika osmanska opsada Malte, jedna od najslavnijih opsada u povijesti ratova između kršćana i Osmanlija. Malteški vitezovi, na čelu sa svojim velikim meštrom Jeanom Parisotom de Valetteom, uspjeli su naposljetku obraniti Maltu, što je uvelike djelovalo na moral kršćana u Europi. Uspjeh malteških vitezova, poznatih i kao ivanovci ili hospitalci, imao je junačke proporcije s obzirom da su osmanske snage bile višestruko brojnije. Po prezimenu pobjedničkog velikog meštra Jeana Parisota de Valettea nazvan je današnji glavni grad Malte – Valletta.

Velika opsada Malte trajala je gotovo četiri mjeseca, a Osmanlije su je organizirali u vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog. Taj je sultan vodio izvanredno agresivnu vanjsku politiku, tako da su otprilike u istom razdoblju (1560-ih godina) snage Osmanskog Carstva napadale talijansku i španjolsku obalu te područje današnjeg Alžira, a planiran je i napad na područja u današnjoj Indoneziji i Maleziji. Sulejman Veličanstveni imao je u trenutku početka velike opsade Malte već 70 godina, a preminuo je sljedeće godine kod Sigeta, niti godinu dana nakon što malteški vitezovi uspjeli obraniti svoj otok.


Komentari