Na današnji dan

Osmanlije smaknuli oko 800 kršćana u Italiji (1480.)

Dana 14. kolovoza 1480. Osmanlije su smaknuli u Italiji oko 800 kršćana na brdu pokraj grada Otranta. Naime, Osmanlije su prethodnog dana zauzele Otranto nakon dvotjedne opsade tijekom posljednjeg ozbiljnijeg pokušaja osvajanja južne Italije. Zarobljene stanovnike tog grada masakrirali su na brdu pokraj grada, zvanom Minervino brdo, navodno jer su odbili prijeći na islam. Smaknuća tih kršćanskih mučenika izvršavana su odsijecanjem glava, pred očima ostalih zarobljenika koji su čekali na red.

Osmanska invazija Italije i osvajanje Otranta izvršeno je prebacivanjem trupa na brodovima preko Otrantskih vrata s područja Albanije. Osmanski zapovjednik bio je Gedik Ahmed-paša, u službi tadašnjeg sultana Mehmeda II. Osvajača.

Nakon osvajanja Otranta Osmanlije su smaknuli nadbiskupa sv. Stjepana Argercola de Pendinellis u katedrali. Među 800 kršćana koje su Osmanlije smaknuli na spomenutom brdu bio je i krojač sv. Antun Primaldo, kojem je prema predaji prvom odsječena glava. Ukupno je 1480. godine kod Otranta od strane Osmanlija smaknuto 813 mučenika. Papa Klement XIV. proglasio ih je blaženicima Katoličke Crkve 1771. , a svecima ih je proglasio papa Franjo 2013. godine. Danas se u katedrali u Otrantu čuvaju relikvije otrantskih mučenika.

Komentari