Na današnji dan

Oskar von Hindenburg – utjecajni sin njemačkog predsjednika von Hindenburga – 1883.

Oskar je imao velik utjecaj na njemačku politiku jer je mogao kontrolirati pristup svom ocu predsjedniku.

Na današnji dan 1883. godine rođen je Oskar von Hindenburg, sin njemačkog predsjednika i feldmaršala Paula von Hindenburga.Oskar je bio profesionalni časnik poput svog oca. Već tijekom Prvog svjetskog rata, u kojem se njegov otac proslavio, postao je Oskar utjecajnim u vojnim poslovima. Služio je kao očev časnik za vezu, a dosegao je čin bojnika (majora).

Nakon što je Oskarov otac Paul von Hindenburg postao njemačkim predsjednikom 1925. godine, Oskar mu je postao ađutantom (pobočnikom). Oskar je imao velik utjecaj na njemačku politiku jer je mogao kontrolirati pristup svom ocu predsjedniku. Oskarovog prijatelja i kolegu iz vojske – Kurta von Schleichera – imenovao je Oskarov otac njemačkim kancelarom.

Neki povjesničari smatraju da je Oskar imao ulogu pri nagovaranju Paula von Hindenburga, kao predsjednika Reicha, da imenuje Hitlera njemačkim kancelarom 1933. godine. Nakon očeve smrti i dolaska nacista na vlast promaknut je Oskar u čin generala. Kasnije više nije bio osobito utjecajan, a poživio je sve do 1960. godine. U trenutku smrti bio je u 78. godini života.


Komentari