Na današnji dan

Oskar Schindler – njemački industrijalac koji je spašavao Židove – 1908.

Rođen je u bogatoj obitelji koja je za vrijeme velike depresije 1930-ih bankrotirala. 

Oskar Schindler, njemački industrijalac koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio mnoge Židove od nacističkog progona, rođen je 28. travnja 1908. godine. Oskar se rodio u u obitelji Sudetskih Nijemaca u današnjoj Češkoj. U doba njegovog rođenja Češka i Moravska pripadale su Austro-Ugarskoj Monarhiji, koja je u to vrijeme sadržavala važna kulturna, znanstvena i umjetnička središte, poput Beča i Praga. 

Rođen je u bogatoj obitelji koja je za vrijeme velike depresije 1930-ih bankrotirala. Schindler se tada pridružio nacističkoj stranci. Kao oportunistički biznismen, Schindler je bio jedan od mnogih koji je vidio profit od Njemačke invazije Poljske 1939. godine. Dobio je vlasništvo nad tvornicom u Krakovu od židova Natana Wurzela, u kojoj je proizvodio emajlirano posuđe i u kojoj je zaposlio oko 1.300 Židovskih prisilnih radnika.

Nakon što je 1942. godine bio svjedokom nacističkog upada u Krakovski geto kada su Židovi deportirani u koncentracijske logore Schindler je bio užasnut te je otada počeo štiti svoje židovske radnike. Iako ga je Gestapo dva puta uhitio Schindler se uspio izvući na svoj poznati šarm te je tijekom rata uspio spasiti oko 1.200 Židova.

Nakon rata je bankrotirao te je preživljavao od pomoći Židova koje je spasio od nacista. Godine 1963. Izrael ga je proglasio Pravednikom među narodima. Oskar Schindler preminuo je 1974. godine, a pokopan je katoličkom groblju u Jeruzalemu.


piše. Dražen Krajcar

Komentari