Na današnji dan

Oskar Schindler – Pravednik među narodima – 1974.

Prema svojoj želji pokopan je u Jeruzalemu, na franjevačkom groblju na brdu Sion. Njegov je grob lako prepoznatljiv po velikoj količini kamenčića koje Židovi tradicionalno ostavljaju na grobovima bliskih osoba.

Oskar Schindler rođen je 1908. godine u njemačkoj obitelji na području današnje Češke. Pristupio je nacističkoj stranci 1939., a profitirao je od njemačke okupacije Poljske nabavivši tvornicu u Krakowu koja je prije pripadala jednom Židovu. Schindler je zapošljavao židovske radnike i, premda je isprva bio orijentiran na stjecanje profita, s vremenom mu je zaštita svojih židovskih zaposlenika postala važnija od zarade. Pretpostavlja se da je spasio između 1.100 i 1.200 Židova od smrti u logorima.

Ponekad je morao davati velike količine novca svojim nacističkim kolegama da ga ne bi spriječili u pomaganju Židovima. Pri kraju rata bio je već osiromašen, pa je nakon rata čak ovisio o židovskim dobrotvorima u preživljavanju. Odselio se u Argentinu, no tamo je doživio bankrot. Vratio se u Njemačku, no ni tamo nije imao poslovnog uspjeha. Umro je siromašan. Prema svojoj želji pokopan je u Jeruzalemu, na franjevačkom groblju na brdu Sion. Njegov je grob lako prepoznatljiv po velikoj količini kamenčića koje Židovi tradicionalno ostavljaju na grobovima bliskih osoba. Proglašen je Pravednikom među narodima.

Komentari