Na današnji dan

Oscar Wilde umro kao katolik – 1900.

Oscar Wilde, 1882. LEHTIKUVA / EVERETT COLLECTION / Jerry Tavin

Wilde je umro svega pet dana nakon katoličkog krštenja, upravo na današnji dan 1900. godine. Njegovi posmrtni ostatci i danas se nalaze u Parizu, na znamenitom groblju Père Lachaise.

Dana 30. studenog 1900. godine umro je slavni umjetnik Oscar Wilde. Za života je bio vrlo kontroverzan, a i do danas je ostao poznat – koliko po svojoj umjetničkoj genijalnosti – toliko i po neobičnoj osobnosti. Gotovo da danas nema čovjeka koji nije barem čuo za njegova djela Slika Doriana Graya ili Važno je zvati se Ernest.

Zanimljivo je da je Oscar Wilde umro kao katolik. Naime, ležao je bolestan u izgnanstvu u Parizu, u hotelu d’Alsace. Bilo mu je svega 46 godina, a bolovao je od meningitisa. Poslali su po svećenika. Došao je otac Cuthbert Dunne, irski katolički svećenik, koji je zatim pokrstio Wildea po katoličkom obredu. Budući da je Wilde imao daleko sjećanje da je već jednom katolički kršten kao dječak, ovo je krštenje bilo uvjetno, jer katolik može biti samo jednom kršten, ali je ipak obavljeno za svaki slučaj. Otac Dunne tom je prilikom dao Wildeu i bolesničko pomazanje (posljednju pomast).

Wilde je umro svega pet dana nakon katoličkog krštenja, upravo na današnji dan 1900. godine. Njegovi posmrtni ostatci i danas se nalaze u Parizu, na znamenitom groblju Père Lachaise. To je vjerojatno najznamenitije groblje na svijetu zbog velikog broja slavnih osoba koje su na njemu pokopane (Jim Morisson, Honoré de Balzac, Isadora Duncan, Frédéric Chopin, Molière, Marcel Proust, Gioachino Rossini i mnogi drugi).


Komentari