Na današnji dan

Američki specijalci likvidirali Osamu bin Ladena – 2011.

U kompleks, u kojemu je bilo i žena i djece, upalo je oko 25 američkih komandosa. 

U to doba najtraženiji svjetski terorista Osama bin Laden, vođa terorističke skupine zvane Al Qaeda, ubijen je 2. svibnja 2011. godine. Ubili su ga pripadnici američkih specijalnih postrojbi u Pakistanu, i to u kući u kojoj je vjerojatno godinama živio skrivajući se. Radilo se o velikoj kući smještenoj pokraj pakistanskog grada Abbottabada. Abbottabad se nalazi stotinjak kilometara sjeveroistočno od pakistanskog glavnog grada Islamabada.

Nakon što su američki obavještajci, nakon godina traganja, uspjeli locirati Osamino sklonište odmah je pokrenuta akcija u svrhu njegove likvidacije. Četiri američka helikoptera u 1:15 sati po noći sletjeli su nedaleko od kompleksa koji je bio ograđen zidom načičkanim bodljikavom žicom i kamerama, na nekim mjestima visokim 5,5 metara. Odmah po slijetanju 40-tak komandosa elitnih antiterorističkih mornaričkih postrojbi SEAL zauzeli su strateške položaje oko kompleksa i krenuli u akciju. U kompleks, u kojemu je bilo i žena i djece, upalo je oko 25 američkih komandosa. Izbila je pucnjava, a na Amerikance je, prema tvrdnjama neimenovanih američkih dužnosnika, pucao i sam Osama bin Laden koji je ubijen metkom u glavu. U okršaju su poginule su još tri osobe, uključujući Bin Ladenova sina, a ranjene su dvije. Jednu je ženu, koja je poginula, Bin Ladenov čuvar koristio kao živi štit.

Cijelu operciju uživo su pratili najviši dužnosnici SAD-a iz tzv. sigurne sobe. Po završetku akcije Bijela kuća je objavila fotografije trenutka kada se sa sigurnošću saznalo da je najopasniji svjetski terorist ubijen. Fotografija prikazuje predsjednika Baracka Obamu kako sjedi i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana dok je američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

U trenutku kad je ubijen imao je Osama 54 godine. Bio je sin jednog od najbogatijih poduzetnika u Saudijskoj Arabiji – Mohammeda bin Awada bin Ladena. Nakon što su Amerikanci ubili Osamu bin Ladena, njegovo su mrtvo tijelo prepustili moru na području Indijskog oceana kako ne bi postao simbol mučeništva, i to manje od 24 sata od smrti.


piše: Dražen Krajcar

 

Komentari