Na današnji dan

Osama bin Laden – rođenjem milijunaš postao terorist (1957.)

Dana 10. ožujka 1957. godine rođen je Osama bin Laden u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Njegov otac – Muhamed bin Avad bin Laden – bio je saudijski milijarder, koji se iz siromaštva uzdignuo do položaja najbogatijeg čovjeka u Saudijskoj Arabiji izvan kraljevske obitelji. Naime, Muhamed bin Laden silno se obogatio kao građevinski poduzetnik u službi saudijskih kraljeva. Bio je zadužen za obnovu poznatih džamija, a s vremenom je dobio i svojevrstan monopol na izvođenje svih velikih građevinskih projekata koje je financirala vladajuća saudijska dinastija.

Osama bin Laden bio je jedno od oko 60 djece oca, koji je imao 22 supruge tijekom života premda, navodno, nijednom istovremeno više od četiri. Osamina majka – Hamida al-Attas – bila je deseta supruga Muhameda bin Ladena, a podrijetlom je bila iz Sirije.

U pogledu osobina Osame bin Ladena obično se navodi da je bio ljevak, a ponegdje i da je bio visok čak preko 190 centimetara. Zanimljivo je da je Osama bin Laden diplomirao građevinarstvo, a od oca milijardera naslijedio je nekoliko desetaka milijuna dolara (razmjerno malen dio bogatstva).

Kasnije je utemeljio islamsku militantsku organizaciju Al Qaedu i postao terorist. Ubile su ga specijalne američke postrojbe u Pakistanu 2011. godine.

Komentari