Na današnji dan

Oproštajno pismo američkog predsjednika Georgea Washingtona – 1796.

George Washington odlučio je dobrovoljno napustiti vlast nakon dvaju predsjedničkih mandata tj. nakon osam godina na predsjedničkoj funkciji.

Dana 19. rujna 1796. godine objavljeno je oproštajno pismo američkog predsjednika Georgea Washingtona, u kojem je izjavio da se više neće kandidirati na predsjedničkim izborima. Washington je u to vrijeme bio pri kraju svog drugog mandata, a mogao se još neograničeni broj puta kandidirati za predsjednika. Naime, ograničenje od dva mandata uvedeno je tek 1951. godine 22. amandmanom Ustava SAD-a, a sve do tada duljina mandata američkih predsjednika nije bila limitirana (doduše, u praksi je tijekom povijesti samo Franklin Delano Roosevelt uspio dobiti više od dva mandata).

George Washington bio je u trenutku objave svog oproštajnog pisma u 65. godini života. Taj je svoj drugi predsjednički mandat odradio do kraja, a sišao je s vlasti 4. ožujka 1797. godine, kad je za novog predsjednika zaprisegnuo John Adams. George Washington preminuo je oko dvije i pol godine nakon napuštanja predsjedničke funkcije, u prosincu 1799. godine.

Komentari