Na današnji dan

Operacija Valkira – neuspio atentat na Hitlera – 1944.

Hitler je bio tako blizu bombe da mu je iz noge moralo biti izvađeno oko 200 drvenih ulomaka, a odjeća mu je sva bila u krpama. 

Dana 20. srpnja 1944. godine dogodio se najpoznatiji atentat na njemačkog Führera Adolfa Hitlera. Atentat je izveo pukovnik Claus von Stauffenberg. Taj njemački grof aristokratskog porijekla djelovao je u sklopu plana Valkira, koji je za cilj imao ubiti Hitlera, uhititi pripadnike SS-a i pokušati pregovorima završiti rat.

Pri eksploziji bombe u Hitlerovoj blizini poginula su četiri čovjeka: general Günther Korten (šef glavnom štaba Luftwaffe), general Rudolf Schmundt (šef personala u armijskom glavnom štabu), stenograf Heinz Berger i pukovnik Heinz Brandt. Hitler je bio tako blizu bombe da mu je iz noge moralo biti izvađeno oko 200 drvenih ulomaka, a odjeća mu je sva bila u krpama. U toj dvorani su zajedno s Hitlerom u trenutku eksplozije bila prisutna čak 24 čovjeka. Svima osim feldmaršalu Keitelu popucali su bubnjići od eksplozije. Dvorana se nalazila na poznatoj lokaciji Vučja jazbina (njem. Wolfsschanze), koja je služila kao Hitlerov stožer za Istočno bojište. Ostaci Vučje jazbine mogu se vidjeti i danas i nalaze su u istočnom djelu Poljske, pokraj grada Kętrzyna. Nakon neuspjeha atentata Hitler je dao uhititi oko 5.000 ljudi, a oko 200 ih je smaknuto.

Komentari