Na današnji dan

Operacija Merkur – Hitlerova masovna zračna invazija Krete – 1941.

Bila je to prva masovna padobranska invazija u povijesti ratovanja. Nijemci su upotrijebili elitne jedinice padobranaca – tzv. “Fallschirmjäger” jedinice. Zanimljivo je da se u trenutku invazije na Kreti nalazio osobno i grčki kralj Georg II., no on je uspio pobjeći i izbjeći njemačko zarobljavanje.

Dana 20. svibnja 1941. godine započela je prva masovna padobranska invazija u povijesti ratovanja. Radilo se o njemačkoj invaziji otoka Krete u Drugom svjetskom ratu, za što su upotrijebljene elitne jedinice padobranaca – tzv. Fallschirmjäger jedinice (Fallschirm na njemačkom znači padobran, a Jäger u njemačkoj vojnoj terminologiji označava specijalce poput komandosa). 

Zašto su Nijemci upotrijebili zračnu invaziju, a ne iskrcavanje brodovima? Radilo se o tome da su saveznici imali kontrolu nad tim pomorskim područjem. S druge strane, Nijemci su imali veliku zračnu premoć jer su već držali susjednu Grčku. Na današnji dan započela je masovna njemačka zračna invazija Krete. Pomoću padobrana na otok je spušteno gotovo 15.000 vojnika, što je bilo apsolutno neviđen pothvat u dotadašnjoj povijesti ratovanja. Padobranima su spuštani čak i laki bestrzajni topovi tipa 7,5 cm Leichtgeschütz 40 pa su njemačke trupe nakon slijetanja mogle imati i artiljerijsku snagu. Ti su topovi spuštani tako da su tri padobrana spojena, zbog veće težine topova od ljudi. Puške i strojnice nisu nosili padobranci pri letu, nego su one spuštane u posebnim kontejnerima zasebnim padobranima, što je bila greška. Naime, kad su sletjeli, Fallschirmjägeri našli su se na bojištu naoružani samo nožem, pištoljem i ručnim bombama. Dosta ih je poginulo pri pokušaju da dođu do svojih kontejnera s oružjem.

Zračnu potporu čitave operacije, koja se zvala Operacija Merkur (njem. Unternehmen Merkur) davala je 4. zračna flota Luftwaffe, pod zapovjedništvom general-pukovnika Alexandera Löhra (poznat je po tome što mu je kasnije suđeno u socijalističkoj Jugoslaviji, a i smaknut je u Beogradu). Zapovjednici Fallschirmjäger jedinica bili su generali Kurt Student i Wolfram von Richthofen (rođak poznatog Crvenog baruna).


U načelu, njemačka je operacija uspjela, ali su ljudski gubitci bili tako veliki, da je Hitler u budućnosti zabranio slične padobranske invazije. Zanimljivo je da se u trenutku invazije na Kreti nalazio osobno i grčki kralj Georg II., no on je uspio pobjeći i izbjeći njemačko zarobljavanje. Otišao je na kraju u Veliku Britaniju (bio je praunuk britanske kraljice Viktorije).

Komentari