Na današnji dan

Opat de Rancé – utemeljitelj redovnika trapista – 1626

Po redovnicima trapistima dobio je ime sir trapist, jer ga oni proizvode (u pravilu se ti redovnici bave konkretnim radom koji im omogućava izdržavanje).

Na današnji dan 1626. godine rođen je opat Armand Jean Le Bouthillier de Rancé, utemeljitelj redovnika trapista. Bio je pripadnik visokopozicionirane i bogate plemićke obitelji. Zanimljivo je da je već u ranoj mladosti dobio unosne crkvene položaje, uključujući položaj opata benediktinskog samostana Notre Dame de La Trappe na jugu Normandije. Navodno je de Rancé u mladosti vodio raskošan život, a postao je i svojevrsnim dvorskim opatom. U dobi od 26 godina umro mu je otac pa je stekao veliko nasljedstvo i postao još bogatiji. Ipak, u srednjim tridesetim godinama života opat de Rancé doživio je obraćenje. Odrekao se velikog bogatstva, a odlučio je zadržati samo samostan Notre Dame de La Trappe, koji je prvi put posjetio tek u dobi od oko 36 godina. Umjesto da bude udaljeni opat koji samo prima prihode od samostana, de Rancé je odlučio postati stvarnim opatom tog samostana. Uveo je reformu discipline, tako da su na temelju samostana Notre Dame de La Trappe nastali znameniti trapisti – katolički Crkveni red s benediktinskim korijenima. Red je na latinskom jeziku dobio službeni naziv Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae (Red cistercita strožeg opsluživanja). Naziv trapisti potekao je upravo od imena spomenutog samostana Notre Dame de La Trappe, koji se nalazi oko 125 kilometara od Pariza.

Opat Armand Jean Le Bouthillier de Rancé umro je 1700. godine, u 75. godini života. Po redovnicima trapistima dobio je ime sir trapist, jer ga oni proizvode (u pravilu se ti redovnici bave konkretnim radom koji im omogućava izdržavanje). Po kvaliteti je poznato i pivo koje proizvode trapisti. Osobito je zanimljivo da je trapistički samostan Marija Zvijezda kod Banja Luke bio svojeobno najveći samostan trapista na svijetu, s gotovo 220 redovnika.

Komentari