Na današnji dan

Omiljeni zagrebački biskup – prijatelj siromaha – 1924.

Postoje priče da je jednom prilikom za vrijeme snježne vijavice u Zagrebu skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. 

Dana 1. studenog 1924. godine umro je Josip Lang, dobrodušni svećenik i biskup iznimno cijenjen od Zagrepčana i još za života smatran svecem. U međuvremenu je proglašen slugom Božjim, a vodi se i postupak za njegovo proglašenje blaženim.

Josip Lang rođen je u Lepšiću pokraj Ivanić Grada. Otac mu se bavio mlinarskim poslom, no rano je umro. Osnovnu školu mali je Josip, kojeg su od milja zvali Pepek, pohađao u Jastrebarskom. Nakon školovanja za svećenika na uglednim sveučilištima u Rimu, vratio se u domovinu i dobio prva svećenička zaduženja. Već kao kapelan u Zlataru odlikovao se brigom za vjernike po kojoj je ostao zapamćen. I među samim svećenicima Lang se isticao svojom dobrotom, pa je postao vrlo cijenjen u narodu.

Postoje priče da je jednom prilikom za vrijeme snježne vijavice u Zagrebu skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svoju svećeničku plaću podjeljivao je siromašnima, a čak se i zaduživao da bi financijski pomogao onima kojima je pomoć bila potrebna.


Lang je često posjećivao bolesnike i siromašne i pomagao im, kako riječju tako i djelom. Nije zazirao od penjanja na tavane i silaženja u vlažne podrume da pomogne ljudima u težoj materijalnoj situaciji.

Proglašen je i pomoćnim zagrebačkim biskupom. Njegova smrt rastužila je sugrađane jer su izgubili dobrog prijatelja. U spomen na njega osnovana je dobrotvorna zaklada Biskup Josip Lang za pomoć starim, bolesnim i nemoćnim osobama. Po njemu se zove i poznati trg u središtu Zagreba popularni Langić.

Komentari